Ваш ІР 3.238.190.82
Дата: 2020-11-23

Профспілкова ініціатива щодо запровадження Дня профспілок має підтримку

Під час робочої зустрічі Голови ФПУ Григорія Осового з Головою Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення ВР України Людмилою Денісовою, що відбулась 7 лютого, обговорено ініціативу ФПУ про встановлення в Україні свята – Дня професійних спілок.

Пропозиція щодо запровадження такого свята була висловлена у ході Міжнародної науково-практичної конференції з нагоди 200-річчя створення першої профспілкової організації на українських землях, яка проходила   9 листопада 2017 р. у Львові. Учасники конференції прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням про встановлення і відзначення в Україні свята - Дня профспілок, на знак визнання важливої ролі профспілкових організацій, їх об’єднань у формуванні громадянського суспільства та розбудові соціально-правової і економічно могутньої Української держави.

Аргументуючи профспілкову пропозицію, Г.Осовий привернув увагу голови парламентського Комітету на те, що проведені істориками дослідження профспілкового руху встановили факт започаткування такого руху на теренах українських земель не на початку минулого сторіччя, як це вважалось, а набагато раніше. Тоді у Львові виникли перші профорганізації друкарської справи, які виступили на захист економічних інтересів працівників, що відіграло надзвичайно важливу роль у подальшому згуртуванні робітників, селян та інтелігенції. Таким чином, було відкрито нову сторінку в історії створення професійних організацій та об’єктивно визначено дату започаткування масового профспілкового руху у нашій державі.

Профспілковий лідер підкреслив, що мова не йде про встановлення додаткового вихідного дня, натомість День профспілок пропонується включити до переліку пам’ятних дат і подій, щоб привернути увагу суспільства до гуманної та правозахисної діяльності профспілок, які на сьогодні у своїх лавах об’єднують мільйони наших співвітчизників – працівників усіх галузей виробництва та бюджетної сфери.

Людмила Денісова висловила підтримку ініціативі профспілок та запевнила, що очолюваний нею Комітет обговорить це питання на одному зі своїх засідань.

Прес-центр ФПУ