Ваш ІР 18.215.185.97
Дата: 2021-01-18

Федерація профспілок Рівненської області 02.12. 2019р. направила своє Звернення до Кабміну, в якому піднімалося питання про підвищення соціальних стандартів та державних гарантій. Днями прийшла відповідь від Міністерства фінансів України в якій, зокрема, йдеться про наступне:

Згідно із Законом України «Про державні соціальні стандарти та державні гарантії» прожитковий мінімум є базовим державним соціальним стандартом, на основі якого визначаються розміри основних державних соціальних гарантій, у тому числі пенсії, соціальні допомоги, мінімальна заробітна плата тощо.

Одним із принципів бюджетної системи України Бюджетним кодексом України визначено збалансованість, виходячи з якого повноваження на здійснення витрат бюджету повинні відповідати обсягу надходжень до бюджету на відповідний бюджетний період.

Слід також відмітити, що Конституційний Суд України своїм Рішенням від 26 грудня 2011 року № 20-рп/2011 підкреслив, що одним з визначальних елементів у регулюванні суспільних відносин у соціальній сфері є додержання принципу пропорційності між соціальним захистом громадян та фінансовими можливостями держави.

Проект закону України про Державний бюджет України на відповідний рік готується з урахуванням основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України та основних завдань бюджетної політики, що спрямовані на забезпечення збалансування державних фінансів.

Тому питання встановлення розмірів прожиткового мінімуму на відповідний рік вирішується з урахуванням реальних фінансових можливостей держави стосовно забезпечення своєчасного і у повному обсязі фінансування уже прийнятих рішень щодо соціального захисту населення.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» передбачено установити у 2020 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2020 року — 2027 гривень, з 1 липня — 2118 гривень, з 1 грудня — 2189 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення: дітей віком до 6 років: з 1 січня 2020 року — 1779 гривень, з 1 липня — 1859 гривень, з 1 грудня — 1921 гривня; дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2020 року — 2218 гривень, з 1 липня — 2318 гривень, з 1 грудня — 2395 гривень; працездатних осіб: з 1 січня 2020 року — 2102 гривні, з 1 липня — 2197 гривень, з 1 грудня — 2270 гривень для осіб,які втратили працездатність:з 1 січня 2020року -1638 гривень,  з 1 липня -  1712 гривень, з1 грудня -1769 гривень.

Поряд з цим Кабінет}' Міністрів України доручено здійснити заходи щодо наближення у 2020 році розміру прожиткового мінімуму до його реальної величини, яка може становити розрахунково близько 4251 гривню з відповідним коригуванням розміру прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення.

На сьогодні визначаються шляхи підвищення розміру прожиткового мінімуму з одночасним реформуванням системи соціальних виплат і допомог та оптимізації державних видатків на забезпечення їх виплат.

Разом з тим, слід зазначити, що в Державному бюджеті України на 2020 рік передбачено підвищення розміру мінімальної заробітної плати темпами, вищими за прогнозний індекс споживчих цін.

Тому питання підвищення розмірів прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки буде вирішуватися з урахуванням фінансових можливостей бюджету.

Федерація профспілок області отримала також відповідь з комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на Заяву та Резолюцію Форуму голів профспілкових організацій Остозького. Здолбунівського. Гощанського.Корецького та м. Острога «Соціальний діалог – показник ефективності  взаємовідносин  між працюючою людиною, роботодавцями та владою.

Комітет, йдеться у листі, підписаному головою комітету Галиною Третьяковою,  вчергове висловлює Вам щиру вдячність за надані конструктивні пропозиції, спрямовані на вдосконалення трудового законодавства України, і повідомляє, що надіслана Вами інформація доведена до відома народних депутатів України - членів Комітету, які відповідно до статті 93 Конституції України мають право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України.

PS. Як бачимо, в цій відповіді  пані Третьякова визнає слушність пропозицій профспілкової сторони щодо вдосконалення трудового законодавства в Україні. Тоді  чому  у подальших її діях відносно співпраці з профспілками, стільки агресії і нерозуміння значимості саме налагодження  діалогу з ними. Виходить не з свого, а з чужого голосу «співає» голова  комітету  ВР з питань соціальної політики  та захисту прав ветеранів,    звинувачуючи  у  власних  постах у Фейсбуці,  саме профспілки та закидаючи їм  потурання   корупції  і послаблення соцзахисту людей праці!

Тож не маніпулюйте,  шановно пані Галино, цифрами і фактами , звалюючи все з хворої голови на здорову. Бо люди   вже навчилися  відрізняти навіть таку витонченну брехню від правди.

На адресу ФПО  надійшла також відповідь на Звернення ФПО від народного депутата від  М.М. Цимбалюка   щодо погашення боргів  їз заробітної плати на ДП «Рівненський авторемонтний  завод». Він повідомляє: -Вказане підприємство входить до структури Державного концерну "Укроборонпром". У відповідності до його Статуту, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2011р. N 993 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2018р. N 849), функції з управління Концерном та контроль за його діяльністю здійснює Кабінет Міністрів України.

Відповідно до ст.16 Закону України «Про статус народного депутата України» мною направлене депутатське звернення до Прем’єр-міністра України з проханням розглянути звернення, вжити заходів реагування та повідомити у визначений законодавством термін.

Профінформцентр ФПО