Ваш ІР 18.215.185.97
Дата: 2021-01-18

IMG-4aa130ad30f4ae3001d0562ac0f2a270-V 1У центрі Києва 15 січня пройшли масштабні протести проти законопроекту про працю, який повинен замінити чинний Трудовий кодекс.

Ініціатором акції стала Федерація профспілок України. Понад тисячі протестувальників закликали народних депутатів не голосувати за закон «Про працю» у другому читанні. Активісти називають його «рабським». Відомо, що новий Трудовий кодекс спростить процедуру звільнення працівників без вихідної допомоги, дозволить їм нараховувати зарплату в два рази менше мінімальної і скоротить доплати за понаднормові роботи
в п’ять разів.

Серед пікетувальників і делегація від профспілок Рівненщини. Під час пікету під стінами Верховної Ради перед пікетувальниками виступали Григорій Осовий, голова ФПУ, профспілкові активісти з регіонів. Делегація ФПУ на чолі з Григорієм Осовим взяла участь у засіданні комітету з соціальної політику ВР. В ході обговорення проекту Закону комітет з соціальної політики ВР проявив гнучкість і притомність. З огляду на недосконалість запропонованого законопроекту та розуміючи ситуацію в суспільстві прийняв рішення: включити до порядку денного Ради два проекти кодексів і два законопроекти, створити робочу групу за участі усіх суб’єктів соціального діалогу. Отже з’явилося сподівання, що здоровий глузд переможе і буде прийнято компромісний законопроект.

IMG-b16bbfe0e0c32172c1ada0bc1a5cd6db-VКоли верстався номер 16 січня у Міжнародному центрі культури і мистецтва профспілок відбувалося Віче, на якому профспілчани з усієї країни обговорювали свої подальші дії щодо прийняття закону України про працю, який би рівно враховував інтереси держави, роботодавців та людей найманої праці. Докладно про це в наступному номері.

Профінформцентр