19151

Ваш ІР 3.226.245.48
Дата: 2020-08-05

Стрылець комунальникиЖитлово-комунальне господарство, як відомо, є однією з основних ланок господарювання, що безпосередньо впливає на якість життя людини. Водночас, в умовах реформ, що реалізовується українським Урядом, житлово-комунальне господарство має стати однією з найважливіших складових іміджу, як місцевих органів влади так і країни в цілому.

Кожного пересічного споживача житлово-комунальних послуг, мешканця будь-якого міста цікавлять лише чисті тротуари і прибране подвір’я, вчасно вивезене сміття, дороги без ям, а про щоденне, навіть цілодобове отримання води, тепла, газу та світла, навіть не обговорюється, так має бути... А чи має сьогодні фінансову, технічну та матеріальну можливість галузь житлово-комунального господарства забезпечувати своїх споживачів цими якісними послугами? Як сьогодні цінується робота працівників цієї життєзабезпечуючої галузі?

Почнемо з головного. Нині в Україні житлово-комунальна галузь переживає справжню стагнацію. Це велика проблема для країни, яка у 1991 році входила до 20-ки найрозвиненіших країн світу, а за двадцять вісім років незалежності виявилась розграбованою і доведеною до зубожіння. Десятиліттями не вкладались гроші в інфраструктуру, наша галузь роками не була пріоритетною, а такою, яка завжди зможе почекати. І ось дочекалися. Галузь, яка забезпечує життя і роботу населення країни в нормальних умовах є найбільш технічно відсталою та технологічно застарілою, з багатьма проблемами, які останнім часом особливо загострилися. І все це добре видно на прикладі стану комунікацій, доріг, фасадів будинків та ін.
Центральна влада постійно намагається “переводить стрілки” на місця. А місцева влада може лише розвести руками, бо ледве знаходить мільйони там, де потрібно вкладати мільярди. Наші підприємства виживають і розвиваються лише завдяки власним ініціативам та професіоналізму кадрів. Без сумніву, затіяне державою реформування галузі вже давно було необхідним, проте його недосконалість з безліччю прогалин та невідповідностей у багатьох випадках призвело лише до невідновлюваних втрат та законодавчих помилок, які поки навіть не знають як виправити. Реформа в першу чергу має бути законодавчо, організаційно та економічно забезпечена на чотирьох рівнях: на рівні державних органів виконавчої влади, місцевих адміністрацій та органів місцевого самоврядування, житлово-комунальних підприємств і споживачів послуг.
Ситуація ускладнюється ще й високим рівнем «політичної заангажованості» галузі, коли вартість послуг визначається не ринковими чинниками, а залежить від того, як часто в країні проходять вибори. Коли до влади приходять дилетанти без відповідної освіти і досвіду, без будь-якої стратегії розвитку не те, що якоїсь галузі, а й країни…
Як сьогодні вибиратися з цієї купи проблем, коли знову нове перезавантаження влади і тільки тому, що молоді недосвідчені попередники напрацювали на провал по усіх макроекономічних показниках, відбулося значне зниження темпів економічного зростання та падіння виробництва. Лише станом на лютий 2020 року вже на 6% недовиконаний бюджет, яким до речі, в порівнянні з минулим роком, на 16,5 % знижене фінансування профільного Міністерства, а отже і галузі в цілому, а заборгованість за житлово-комунальні послуги, в цьому ж лютому 2020р., в країні зросла до 67 млрд.грн.
Саме тому, напередодні професійного свята вкотре хочемо звернути увагу органів державної влади та місцевого самоврядування, громадськості і всього суспільства на проблеми нашої галузі. Якщо їх не вирішити терміново, це згубно вплине не тільки на житловий комплекс, об’єкти інфраструктури міст та селищ, а й на загальний соціальний клімат у країні.
Маємо глибоку надію, що новий Уряд повністю відмовиться від тієї економічної та антисоціальної політики, яку культивував попередній Уряд Гончарука, що будуть відкликані всі ганебні закони, які вони встигли напрацювати у так званому “турборежимі”. Варто зауважити, що згідно п.3 ст.105 Регламенту Верховної Ради України законопроект №2708 «Про працю», який викликав хвилю обурень всього суспільства та профспілкової спільноти, який своїми нормами суперечив Конституції України, звужував обсяг трудових прав та соціальних гарантій працівників та не відповідав цілій низці ратифікованих Україною конвенцій Міжнародної організації праці автоматично відкликаний через зміну Кабінету Міністрів.
Що ж стосується цінності роботи наших працівників, то тут ситуація не краща.....

Середня заробітна плата працівників житлово-комунального господарства в Рівненській області станом на 01.01.2020р. складає 8003,54грн., що ставить нас на 14 місце у всеукраїнському рейтингу. Варто зазначити, що працівники житлового господарства області отримують лише 6425,40грн. середньої ЗРП, а тепловики — 7995,22грн., коли середня заробітна плата по Рівненській області за це й же період складає 9179грн. Як наслідок, житлово-комунальна сфера потерпає від явного дефіциту висококваліфікованих кадрів. Сьогодні всі комунальні, теплопостачальні підприємства, і підприємства водопровідно-каналізаційних господарств мають потребу в кадрах. Не вистачає кваліфікованих електро- газозварювальників, електромонтерів, слюсарів-ремонтників, токарів, мулярів, машиністів екскаваторів, водіїв автотранспортних засобів, операторів котелень та багато інших. І це закономірно, адже якщо люди не отримують гідної заробітної плати, вони йдуть її шукати десь-інде. Їдуть туди, де отримають соціальний захист, фінансову впевненість у майбутньому та туди, де не порушуватимуть їх прав.
Варто зазначити, що значних проблем в роботі галузі завдає і велика заборгованість зі сплати за житлово-комунальні послуги. Так на кінець січня 2020р. в нашій області заборгованість за отримані послуги з постачання теплової енергії та гарячої води становила 244,6 млн.грн, за централізоване водопостачання та водовідведення – 66,8 млн.грн, за управління багатоквартирними будинками – 34,3 млн.грн, за надання послуг з вивезення побутових відходів – 14,4 млн.грн.
На жаль, ми маємо мало приводів для оптимізму. І тому, галузева Профспілка, з метою недопущення соціальної напруги в трудових колективах постійно звертається до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України та профільного Міністерства з проханням вжити всіх невідкладних заходів із врегулювання вище зазначених питань. Всі ми бажаємо, щоб проблеми і болючі питання галузей громадського обслуговування нарешті були б почуті у вищих ешелонах влади, щоб всі обіцянки, які висловлюються державними високопосадовцями виконувалися, щоб стабілізувалося фінансове становище наших підприємств та швидше відбулося технічне переоснащення й оновлення основних фондів, щоб покращилася якість послуг, щоб гідно і своєчасно оплачувалася праця для нормальної роботи трудових колективів.
Проте надія нині тільки на свої руки і на свій розум. На тих керівників, які сьогодні не дивлячись ні на що, шукають шляхи виходу з кризи та можливості розвитку своїх підприємств. Гідно протистоять тим викликам, які постійно ставить перед галуззю держава, на тих працівників, які сьогодні за невисоку платню все ж працюють в галузі покращуючи нам з вами якість нашого життя.
Тож шановні наші комунальники, працівники житлово-комунальних підприємств та підприємств побутового обслуговування населення! Нехай мало слів вдячності і підтримки ви чуєте протягом року, нехай не завжди належно цінують і визнають вашу роботу споживачі, ваша професія є все ж особливою.
Щиро дякую Вам, дорогі спілчани, за Вашу самовіддану працю, сумлінне і відповідальне ставлення до своїх професійних обов’язків, за вияв доброзичливості до споживачів послуг.
У цей день бажаю всім Вам здоров’я, сімейної радості, затишку і добробуту. Побільше Вам світлих, приємних днів, радісних подій. Нехай кожен новий день додає Вам сил, творчої наснаги на шляху реалізації усіх задумів та подальших професійних здобутків. Миру і добра Вам і Вашим сім’ям!

Уляна Стрілець,
голова Рівненської обласної