19151

Ваш ІР 3.226.245.48
Дата: 2020-08-05

IMG 1342Хочемо жити краще! Вирішили у Привільному, коли у 2016 року зважились на добровільне об’єднання в громаду. І за чотири роки їм вдалося зробити значний крок у світле майбутнє. Переймаючи Європейські підходи до роботи та керуючись поняттями добра, гідності та відповідальності перед виборцями досягли чимало.

- Ми були першою громадою в районі (шостою в області), яка пішла на об’єднання. Створили громаду щоб жити по іншому - краще! Можна багато розповідати, що зроблено, але краще побачити, каже голова Привільненської ОТГ Юрій Вікторович Момотюк.

IMG 1338
Він дуже правий в цьому, адже бачити дійсно є що! Відремонтовані сільські дороги, дитячі садочки – як з картинки про долину казок, капітальний ремонт навчальних закладів: з тематичними класними кабінетами, в кожному з яких є плазмовий телевізор, сучасні парти, магнітні дошки! Обладнані за вимогами НУШ класи для першачків, спортивні майданчики, вуличні тренажери, акуратні будиночки сільських амбулалаторій та ФАПів, облаштований та майже готовий приймати відвідувачів ЦНАП та багато іншого. У відремонтованих садочках, до речі, умови не гірші ніж у тому ж Рівному чи Львові (як мама, додам – навіть кращі!).
І як вишенька на торті – арт-об’єкт, що має ще й практичне застосування. Старий списаний автобус, який, за словами Світлани Роїк, спеціаліста з проектного менеджменту Привільненської ОТГ, тут отримав нове життя. Він слугує дітям та підліткам місцем де вони проводять дозвілля (на фото). Тут можна і на гітарі пограти, і на інтерактивній дошці помалювати, і телефон підзарядити, і музику послухати… Та й просто посидіти в обнімку з коханою людиною!
Словом, мій захват від побаченого і почутого не описати! Адже за реченням, скажімо - «зроблено капітальний ремонт сільської амбулаторії» стоїть титанічна багатомісячна робота людей - цих невтомних бджілок, які вже сьогодні своїми руками будують Європу в Україні.
«Реалізували вже багато чого із задуманого, - продовжує розповідь Юрій Вікторович, багато маємо амбітних планів, які потребують часу, щоб їх впровадити в життя. Зокрема, це переведення інфраструктурних об’єктів на альтернативну енергетику, працюємо зі всіма можливими Фондами, грантами з нашими великими агрофірмами.

IMG 1345
Займаємось будівництвом та ремонтом доріг комунальної власності, а також змушені були відновлювати дороги загального користування, які знаходяться на обласному бюджеті. Чому постало це питання? Ще кілька років за дорожнє покриття тут була страшна розбита бруківка. Довго чекали, коли область включить наші села до переліку доріг на ремонт, але не дочекалися…

IMG 1354
Врешті вирішили робити все самотужки. Прийняли відповідне Рішення сільською радою, зібрали всі потрібні документи, погодження. Таким чином, ми перші в області пішли на цей експеримент – фінансувати ремонт доріг загального користування з бюджету громади. Зараз ми маємо в центральній частині Привільного гарні дороги. Плануємо цю роботу продовжити, але все залежить від того наскільки вистачить бюджетних коштів. Тут значно нам «допоміг» коронавірус»...

IMG 1351
«Наша громада розвивається всебічно. І ми чим можемо допомагаємо. В основному підприємці, що працюють на території громади займаються сільським господарством, розповідає голова громади Юрій Момотюк, - але є і міні-завод з виготовлення полімерпіщаної черепиці, асфальтний завод, з’явилася равликова ферма тощо».

IMG 1357
«Налаштовані так працювати далі, - доповнює слова керівника Світлана Роїк, саме вона проводить мені екскурсію, - в найближчій перспективі – будівництво «Центру безпеки». Це має бути окреме приміщення де дислокуються наші пожежники, добровольці, офіцери громади поліції, швидка допомога, це за Польським зразком. Їздили з головою до Польщі, Словенії та в США, вчилися, переймали досвід. Ознайомилися , зокрема, із діяльністю безпекового напрямку – тепер впроваджуємо в себе. Вже створили першу добровільну пожежну бригаду. Два з половиною роки тому створили ПП «Господар», яке займається вивезенням твердих відходів, прибиранням території, купили великий асенізаторський автомобіль, який часом «позичають у нас сусіди».

IMG 1358
Гарно налагоджена в громаді і співпраця з профспілками. За словами голови, не було значних розбіжностей, непорозумінь з профспілковим комітетом за роки роботи. Проте, не завжди люди розуміли суть профспілкової роботи.
- На початку у 2016 році багато бесід проводили з цього питання, надавали консультації, роз’яснювали, навіть з обласної профспілки приїздили спеціалісти, - згадує Юрій Вікторович, - проте освітяни дуже нас підтримали. Врешті, сьогодні у нас 100% профчленство. Заходи культурно-масові і спортивні організовуються та проводяться спільно з профспілками, укладено та діє Колективний договір.
До слова, в голови громади майже не буває вихідних. Щоденно відбуваються міні наради. Є щотижневий графік зустрічей в селах, здебільшого це відбувається на центральних вулицях. Ці зустрічі є постійні. «Люди виходять в певний час , запитують – відповідаємо», - каже Юрій Момотюк.

IMG 1363
Реалізовуються в громаді і культурні ініціативи. Успішно працює медіа-школа для дітей та підлітків, що діє за підтримки Українського культурного фонду.
Мають у Привільненській ОТГ і амбітні плани на майбутнє. Планують створити «Індустріальний парк». Про нього в громаді мріяли вже давно, і ось справа зрушилася з місця. Вже розроблена попередня концепція індустріального парку. Реалізація ідеї створить нові потужні джерела надходжень до бюджету, сприятиме створенню робочих місць, залученню інвестицій та розвитку промисловості Рівненщини.
«Ми віримо, що наші плани щодо побудови індустріального парку будуть втілені у життя. Ми й надалі однією командою Привільненської громади працюватимемо аби розвивати нашу територію та створювати належні умови проживання для її мешканців» - розповів голова громади Юрій Момотюк.

IMG 1377
Реалізовано у Привільненській громаді і ще один , на мою думку, не менш значимий проект. Це вже за особистої ініціативи пані Світлани Роїк. Його назва: "Творимо майбутню Green-громаду сьогодні" в рамках програми "Actiwe Citizens". Це проект озеленення невеликої ділянки, а саме – центру громади. Отож, милуватися сакурами, магноліями, гліциніями, трояндами та іншими декоративними насадженнями можна їхати не у Ботанічний сад м. Києва, а у Привільне...
Повірте, крім візуальної краси рослин та квітів, тут ви надихнетеся ще й красою людських сердець…
Побувала у Привільненській ОТГ Жанна Арсенічева