Ваш ІР 3.238.190.82
Дата: 2020-11-23

фото 1 Боровець С.О.COVID19  чорною примарою увірвався в життя кожного землянина  порушивши весь його ритм  і намічені  плани,позбавивши спокою і  гармонії. Лиха наробив він у всесвітніх масштабах,розбалансувавши економіки  навіть наймогутніших держав  і відкинувши на десятилітття назад слабші країни.

Та  пандемія висвітлилила і виняткове  значення вічних моральних цінностей ,які особливо проявляються  у моментах боротьби  за найголовніше-життя людини. На передньому краї цієї боротьби - медпрацівники.  Їм зараз найважче,бо рятуючи інших вони самі наражаються на смертельну небезпеку. Наші читачі  у своїх зверненнях до редакції просять більш детально розповісти про перебіг епідемії на Рівненщині, про професійні надбання і невирішені проблеми галузі, які вона висвітлила.  Тож надаємо слово БОРОВЦЮ СЕРГІЮ ОЛЕКСАНДРОВИЧУ,голові  Рівненської обласної організації Профспілки працівників охорони здоров’я України:

Кор- Сергію Олександровичу, наскільки критичною є ситуація з поширенням в області COVID-19 на даний момент? Чи можливий перелом на краще вже найближчим часом?

Статистика захворювань на СOVID 19 змінюється щодня. За весь же період епідемії госпіталізовано 1616 хворих, з них 17 дітей, 53 медичних працівники. На амбулаторному лікуванні за всю епідемію перебувало 4739 хворих, з них 500 дітей та 571 медичний працівник.

Померло 99 хворих, з них 1 медичний працівник. Одужало 4900 хворих, з них 376 дітей та 566 медичних працівників.

Серед зафіксованих хворих 59,9 % це жінки, а 40,1% - чоловіки. Смертність у жінок становить 51,1 %, серед чоловіків – 48,9%. Летальність від COVID-19 серед людей віком від 70-ти років складає 28,7%, від 32-х до 45-ти років – 6.4%.

Від загальної кількості інфікованих на Рівненщині 12% медики Це нижче середнього по Україні (17%).

Завдяки своєчасній діагностиці та роботі медиків в області менша летальність (2%) у порівнянні з показником в цілому по країні (2,8%) та світі (5,8%).

80% уражених пацієнтів переносять цю хворобу безсимптомно. Це пояснює значне поширення вірусу, бо людина без симптомів може заражати оточуючих. Більшість випадків захворювання (50-60%) легкого, або середнього ступеня. Саме тому медичний персонал інфікується від недіагностованих на COVID-19 пацієнтів.

Виходячи з вищенаведеного прогнозувати чи можливий перелом з COVID-19, найближчим часом сумнівно. Все залежить від виконання умов карантину, як на вулиці, у громадському транспорті, інших публічних громадських місцях та приміщеннях, так і в лікувальних закладах.

Наразі на Рівненщині працює 6 закладів першої хвилі - Рівненська та Дубенська міські лікарні, Сарненська, Рокитнівська та Костопільська ЦРЛ, а також Дубенський пологовий будинок. У разі виникнення необхідності область буде переходити до надання медичної допомоги у закладах другої хвилі. Для цього підготовлено ще 11 госпітальних баз: Березнівська, Гощанська, Демидівська, Дубровицька, Зарічненська, Здолбунівська, Корецька, Острозька, Рівненська ЦРЛ, Рівненська міська лікарня №2, спеціалізована медико-санітарна частина №3 у Вараші.

Кор - Чи все гаразд з дотриманням вимог з охорони праці в період пандемії у медзакладах області і чи мають можливість профактивісти її контролювати.

Дотримання вимог з охорони праці у період пандемії в медичних закладах області відбувається відповідно до умов карантину та заходів з охорони праці, передбачених колективними договорами, що контролюють профспілкові комітети.

Грубих порушень вимог з охорони праці не зафіксовано. Звичайно є окремі порушення дотримання умов карантину: носіння масок, дотримання санітарно-гігієнічних заходів (обробки рук та санації приміщень), утилізації використаних засобів індивідуального захисту. Особливо це проявлялось на початку введення карантину, коли засобів індивідуального захисту було недостатньо.

Рівненщина входить в трійку лідерів за обсягами ПЛР-досліджень. Зокрема, збільшено тестування для медиків, зросла кількість обстежених контактних осіб. Кількість досліджень щодоби становить у середньому пів тисячі. Станом на 1 серпня всього за період епідемії лабораторіями області проведено 76 201 дослідження (46 118 методом ПЛР та 30 083 - ІФА). Безкоштовно ІФА-тестування проводиться за направленням сімейного лікаря або інших фахівців, які мають на це право. Якщо за власним бажанням пацієнта – за його кошти. Таке тестування роблять і приватні лабораторії. 85 % підтверджених випадків не потребують госпіталізації.

На обласну Програму щодо боротьби із COVІD-19 виділено 25 млн грн. Кошти також спрямовані на засоби захисту медперсоналу та закупівлю сучасних апаратів ШВЛ, кисневих концентраторів. Зокрема, закуплено 3000 захисних костюмів, 1000 з яких передано медикам обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Також придбано 14 ШВЛ-апаратів для опорних медзакладів Рівненщини, 22 кисневих концентратори.

Обласною радою внесено зміни до обласної Програми-Covid-19. Зокрема, передбачено забезпечення засобами індивідуального захисту працівників закладів соціальної сфери. В межах Програми передбачили кошти на діагностику, у тому числі ІФА-тестування, закупівлю обладнання, тест-систем та реагентів. Також у рамках заходів Програми відтепер є можливість відшкодування перевезень медиків, доставки медичних вантажів та довозу людей до місць обсервації.

Нині засоби захисту, закуплені за кошти обласної програми, розподіляються як між закладами першої хвилі, так й іншими медустановами, зокрема центри первинної медичної допомоги. Забезпеченість засобами індивідуального захисту закладів охорони здоров’я області вистачить на 1,5-2 місяці. Також сформовано резерв засобів індивідуального захисту, а в аптеках Рівненщини запаси медичних масок та засобів індивідуального захисту оновлюються щодня.

До забезпечення медичних закладів підключаються місцеві органи влади. Із бюджетів міст, районів та ОТГ області закуповуються засоби захисту для лікарів та медичного персоналу.

Кор: - Як виконуються урядові рішення та рішення місцевої влади щодо поліпшення матеріального стану і соціального захисту медпрацівників, безпосередньо зайнятих лікуванням інфікованих?

Кабміном України прийнято постанову №250 від 25 березня 2020 року “Деякі питання надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я” в розмірі 17526,6 тис.грн. МОЗ України затверджено Перелік посад медичних працівників та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійснення заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, яким здійснюється доплата в розмірі трьох посадових окладів за березень 2020 року.

Станом на 1.07.2020 року медичні заклади на здійснення доплат отримали 10930,8 тис.грн. із державної субвенції та 4948,3 тис.грн. з місцевих бюджетів.

Недоліком є те, що ці виплати здійснюються із затримкою по фактичних витратах медичних закладів, що надають звіт за місяць до 10 числа наступного місяця. НСЗУ не авансує коштів на зарплату.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов запевнив, що затверджено кошти на підвищення вдвічі рівня заробітної плати для лікарів, середнього та молодшого медичного персоналу з 1 вересня 2020 року.

Обласною організацією Профспілки перераховано 291 тис.грн. на засоби боротьби з корона вірусом та засоби індивідуального захисту медперсоналу, видано матеріальну допомогу на лікування медичних працівників у сумі 424 тис.грн.

Кор: Як спрацювала ініціатива профспілок з надання особистої допомоги медпрацівникам і чи варто продовжувати цю солідарну акцію?

Ініціатива профспілок з надання особистої допомоги медпрацівникам та виділення коштів на засоби індивідуального захисту від коронавірусу була вкрай необхідною і, як показали результати, цілком виправданою. Створення Фонду солідарності профспілок області за ініціативою голови ФПО Шершуна М.Х. на початку введення карантину, коли був значний дефіцит коштів з державного бюджету на засоби захисту медичних працівників, разом з коштами благодійних організацій значно покращили ситуацію. Загалом було зібрано понад 3 млн..грн., які пішли на засоби захисту і надання допомоги медичним працівникам опорних закладів охорони здоров’я області, так званої “першої хвилі” – Рівненська ЦМЛ, Сарненська ЦРЛ, Рокитнівська ЦРЛ, Костопільська ЦРЛ, Дубенська МЛ. У формуванні фонду взяли участь організаційні ланки галузевих профоб’єднань обласні, районні та первинні організації усіх галузей. Таким чином благодійна допомога поступала в переважну більшість медичних закладів, від імені яких хочу виразити вдячність, в першу чергу голові ФПО Шершуну М.Х. та нашим колегам-профспілковцям усіх галузевих профспілок, за надану допомогу і висловити надію на продовження цієї солідарної акції.

• З гордістю констатую: профспілчани-медики в критичній ситуації довели вони є сильними, бо вони об’єднані та згуртовані.

Розмовляла Тамара Стецюк

Коментар начальника обласного управління охорони здоров’я Олега Вівсяника:Untitled-1

- Під словами Сергія Боровця, на мій погляд, нині б підписався кожний керівник медзакладу Рівненщини, оцінюючи роботу профспілки в період поширенння епідемії. Солідарна допомога , від ФПО і галузевих профорганізацій була надана вчасно і певною мірою посприяла   зниженню гостроти ситуації від затримки надходжень на боротьбу з пандемією з держбюджету. Наразі проявлення одностайності і згуртованості у прийнятті рішень про благодійну допомогу то є яскравий приклад профспілкової солідарності, який продемонстрували саме профспілчани Рівненщини.